Sre 9 Jun 2021

Ameriški trg dela pomiril vlagatelje

Optimizem na svetovnih kapitalskih trgih tudi pretekli teden ni popustil, saj je večina delniških indeksov teden zaključila višje. Pozornost vlagateljev je bila usmerjena predvsem na ameriški trg dela. Petkova objava o številu novih zaposlitev je bila že drugič zapored slabša od pričakovanj analitikov, kar pa je ponovno pomirilo vlagatelje. Zdi se, da so prav objave, ki so nekoliko slabše od pričakovanj, trenutno najboljša oziroma dobitna kombinacija za finančne trge. Objavljeno število novih zaposlitev je bilo ravno dovolj spodbudno, da kaže na nadaljevanje gospodarske aktivnosti, in hkrati dovolj slabo, da ne kliče monetarnih oblasti k manj ekspanzivni denarni politiki.

 

Pri sedanji hitrosti zaposlovanja bi lahko trajalo več kot leto dni, da bi se skupno število zaposlenih v ZDA vrnilo na predkrizno raven. Trenutno je skupno število vseh zaposlenih še vedno približno sedem milijonov manjše kot pred pandemijo. So pa opazne precejšne razlike med posameznimi dejavnostmi.

Tako je denimo v finančni industriji število zaposlenih na približno enaki ravni, podobno je tudi v trgovini, transportu, javni oskrbi in gradbeništvu. Največji primanjkljaj razumljivo še vedno izkazujejo storitvene dejavnosti – predvsem turizem in druge prostočasne dejavnosti. Te trenutno zaposlujejo okoli 15 odstotkov manj zaposlenih. Vse bolj jasno je tudi, da je dobiti delovno silo vse težje in dražje.

V maju je bila namreč skoraj polovica malih podjetij v ZDA neuspešna pri zapolnjevanju razpisanih delovnih mest, kar je daleč največ v zadnjih 50 letih. Ker največji primanjkljaj izkazujejo dejavnosti, ki ponujajo plačno manj atraktivna delovna mesta, ne preseneča razlaga mnogih, da je to tudi posledica denarnih spodbud za brezposelnost in denarnih pomoči za blaženje pandemije. Agregatno gledano se stroški dela še ne povečujejo pretirano. Vendar pa lahko v primeru, da se bo skupno število razpisanih delovnih mest še povečevalo, pričakujemo večje cenovne pritiske tudi na področju trga dela. S tem pa bi se seveda okrepila bojazen, da trenutno povišana inflacija ni samo prehodna in lahko ostane z nami dalj časa.

Avtor: Gašper Dovč, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Posel datum, 08. 06. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi