Pon 11 Jan 2021

Cepivo kot popotnica v novo leto

Delniški trgi se na novice navadno odzovejo precej prej, preden se pokažejo rezultati posameznih dogodkov.

Za nami je leto 2020, ki je bilo turbulentno tako na razvitih trgih kot tudi na trgih v razvoju. Po strmem padcu marca so se trgi močno dvignili in do konca leta večinoma presegli ravni z začetka leta. Tako je bilo lansko leto kljub vsemu za investitorje uspešno, globalni delniški indeks MSCI World je pridobil 4,7 odstotka vrednosti, merjeno v evrih.

Razvoj dogodkov tudi na stopnji rasti ni bil dolgočasen. Najprej so začele rasti delnice tehnoloških podjetij, predvsem ponudnikov spletnega nakupovanja ter drugih spletnih vsebin, dobro so se odrezale tudi delnice podjetij proizvajalcev aparatov za mobilno komunikacijo ter njihovih komponent. Zdelo se je, da bo delo na daljavo ter spletno nakupovanje postalo naša stalnica.

Bolj ko se je leto približevalo koncu, bolj smo pričakovali prihod cepiva, ki bo vrnilo življenje v normalne tirnice. Temu so sledili tudi trendi na trgu, ki so že konec avgusta začeli nakazovati, da bodo nastale spremembe. Ko je bilo na začetku novembra objavljeno, da so nekateri proizvajalci odkrili zelo učinkovito cepivo, je na trgu prišlo do večjih in nenadnih premikov. Začele so rasti delnice v sektorjih, ki so bili prej pod pritiskom. Tako so začele rasti delnice turističnih podjetij, letalskih prevoznikov, dvignile so se tudi delnice bank, med zmagovalci zadnjega četrtletja so bile delnice proizvajalcev različnih surovin, pa tudi naftna oziroma energetska podjetja.

Vsa ta rast je temeljila na pričakovanjih. Delniški trgi se na novice navadno odzovejo šest ali celo devet mesecev vnaprej, preden se pokažejo rezultati posameznih dogodkov.

Tako so v sedanje cene všteta pričakovanja, da bo cepivo učinkovito in da se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice že v prihodnjih nekaj mesecih. Banke tako ne bodo imele več slabih kreditov zaradi zaprtja gospodarstva in stečajev številnih podjetij, povpraševanje po nafti se bo zaradi zagona gospodarstva spet povečalo, prav tako se bo zaradi zagona industrijske proizvodnje povečalo povpraševanje po surovinah, medtem ko bomo vsi lahko šli poleti nemoteno na dopust, kar bo velika spodbuda po katastrofalnem letu tako za turistična podjetja kot tudi za letalske prevoznike.

Seveda pri vsem tem obstajajo tudi tveganja. Še vedno ne moremo biti povsem prepričani, koliko časa traja zaščita s cepivom. Bo ta trajna ali bo trajala le nekaj mesecev in bo prihodnjo zimo spet prišlo do izbruhov okužb, cepljenja pa se bodo morala ponoviti? Se bo cepil zadosten delež prebivalstva, da bo ob množičnih okužbah preprečen prevelik pritisk na zdravstveni sistem? Kako hitro lahko proizvajalci odgovorijo na mutacije, zaradi katerih cepivo ne bi bilo več učinkovito?

Vse to bodo vprašanja, ki si jih bodo investitorji postavljali letos. Če bo trg dvomil o učinkovitosti cepiva, lahko pride tudi do korekcij. Če bodo zaradi neučinkovitosti cepiva spet potrebna daljša zaprtja gospodarstev zaradi izbruhov okužb, bi utegnile biti korekcije tudi večje. Kot se na prvi pogled zdi, nam tudi letos na svetovnih delniških trgih ne bo dolgčas.

Avtor: Matjaž Dlesk, višji upravljalec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trgi, datum, 09. 01. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi