Pon 23 Nov 2020

Zlato se je po novicah o cepivih znašlo pod pritiskom

Padec cene zlata nakazuje pričakovanja o postopni normalizaciji razmer, veliko je izgubilo tudi srebro.

Zadnje, zelo spodbudne novice o testiranjih in skorajšnji odobritvi dveh cepiv za covid-19 ameriških farmacevtskih velikanov Pfizer in Moderna, so povzročile pritisk na ceno zlata, srebra in drugih dragih kovin.

Zlato je od začetne Pfizerjeve objave izgubilo dobrih pet odstotkov, od začetka avgusta, ko je doseglo najvišjo vrednost, pa že devet odstotkov vrednosti. Konec prejšnjega tedna je tako cena zlata dosegla 1860 dolarjev za unčo, in to v obdobju, kjer je istočasno tudi dolar šibek.

Še slabše se je godilo srebru, ki je od novice o cepivu izgubilo več kot osem odstotkov, od začetka avgusta pa kar 18 odstotkov. Srebro je že tradicionalno veliko bolj nihajno glede na zlato. Padci vsekakor niso presenetljivi, saj se z novimi cepivi pričakuje postopna normalizacija izrednih razmer in se s tem na dolgi rok zmanjšuje potreba tako po tiskanju denarja kot po fiskalni pomoči držav.

Prav novice o cepivih so povzročile, da so investitorji novembra začeli prodajati zlato, tako da bo to prvi letošnji mesec, ko bodo skladi ETF, ki so pokriti z dejanskim zlatom, registrirali neto prodajo zlata. In če se je imetništvo zlata v teh skladih letos povečalo za tretjino na rekordnih 3455 metričnih ton zlata, se je ta nakopičena količina zdaj prvič začela zmanjševati.

Kljub temu lahko pričakujemo, da se bosta razprodaja in nižanje cene zlata nekoliko upočasnila, vsaj začasno, ker se po eni strani število okužb s koronavirusom, predvsem v Evropi in ZDA, skokovito povečuje. Po drugi strani pa bo na večje količine cepiva treba počakati na drugo četrtletje prihodnjega leta. Trenutno smo torej, vsaj kar zadeva ceno zlata, v nekem prehodnem obdobju, v katerem bo prišlo do izraza pasovno gibanje.

 
 

Ne sme se niti pozabiti, da pričakujemo veliko kvantitativno sproščanje pri centralnih bankah, kar že po naravi razvrednoti vrednost denarja. Instrument monetarne politike je trenutno še pomembnejši, saj nič ne kaže, da bi v ZDA prišlo do dogovora o večjem paketu fiskalne pomoči. Podobno se dogaja tudi v Evropi, kjer sta evropsko pomoč državam v pandemiji blokirali Poljska in Madžarska.

Rast cene zlata je v obdobju po propadu banke Lehman Brothers (leta 2008) zaradi povečane primarne emisije oziroma »tiskanja« denarja trajala kar tri leta, preden je ta začela spet postopno padati.

Upoštevajoč tokratno večjo količino kvantitativnega sproščanja, ki bo za ureditev razmer trajala še kar nekaj časa, se ni čuditi napovedim ameriške banke Citi, da bo prihodnje leto cena zlata spet presegla 2000 dolarjev za unčo.

Razprodaja se ni ustavila pri zlatu, ampak se je to izkazalo tudi pri srebru, platini in paladiju. Vzrok za večji padec cen srebra je nedvoumno tudi dejstvo, da so investitorji letos povečali imetništvo v skladih ETF, ki so pokriti z dejanskim srebrom, za skoraj polovico. Cena srebra znaša 24,16 dolarja za unčo, medtem ko je znašala letošnja najnižja vrednost 12 dolarjev, najvišja pa kar 30 dolarjev. Zaradi tako velikih nihanj je tu potrebna še posebna pozornost.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, direktor področja individualnega upravljanja premoženja

Objavljeno v: Delo, rubrika: Surovine, 23. 11. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS december 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi